25 March 2012

Anti Islam di Itali kini menyokong penggunaan tudung bagi wanita islam

Menteri Dalam Negara Itali Roberto Maroni yang dikenali sebagai ahli politik anti-pendatang dari Parti Liga Utara di Itali. Sejak lama ia dikenali menentang segala hal berbau Islam, malah dia pernah mengajukan proposal larangan pelajaran agama Islam di sekolah-sekolah di Itali.

Namun, berita menarik berkaitan Roberto Maroni datang dari laman Islam milik Dr Zakir Naik. Di blog Islamic Research Foundation disebutkan, bahawa Roberto Maroni menyokong penggunaan hijab / jilbab, dan Maroni tidak akan melarang penggunaan tudung.

Mengutip kata-kata Maroni yang dinyatakan di blog Islamic Research Foundation, "Jika paderi wanita biasa ditampilkan menggunakan tudung di setiap gambar-gambarnya, bagaimana mungkin anda akan meminta saya bersetuju larangan hijab?"

Perawan Maria adalah peribadi yang dikenali dalam dunia Kristian. Dalam berbagai gambar yang biasa dipaparkan, Maria kelihatan menggunakan tudung. Jadi di negara Itali yang majoriti warganya memeluk Katolik / Kristian, dan salah satu tokoh terpenting dalam agama mereka biasa digambarkan menggunakan tudung, bagaimana mungkin negara ini akan melarang penggunaan tudung bagi Muslimah disana.

0 comments:

Post a Comment