16 February 2012

Hina Allah Kerana Pakwe


hoyeeee korang ada nampak tulisan dekat atas tu ? apa perasan korang kalau jumpa awek macam ni .. kalau admin lah kan ,, sudah gerenti kene makan buku lime ,,

tidak ada sesiapapun di dalam dunia ini yang tahu Jodoh,Maut,Rezeki Semua Allah SWT yang berkuasa , bukan manusia okay,

credit to http://www.pesantrenvirtual.com/

seorang hamba allah yang bernama PANDU bertanya tentang jodoh dengan seorang ustaz 
Apakah benar jodoh itu di tangan Allah? Lalu, apakah kita harus berusahamencarinya atau kita hanya tinggal menunggu sampai jodoh itu datang? Saya sedang jatuh cinta kepada seorang gadis. Apa yang harus saya lakukan?Adakah saya perlu berusaha mendekatinya atau saya hanya diam saja menunggu? Demikian saja soalan dari saya. Mohon dijawab kerana sayasedang sangat kebingungan.
hamba allah menjawap soalan anak muda tadi
memang dalam sebuah hadis di sebutkan bahawa jodoh, rezeki dan mati ada di tangan Tuhan, namun bukan bererti kita ngga boleh / perlu berusaha untuk meraih keinginan kita baik dalam mencari rezeki, mencari jodoh ataupun berusaha untuk berubat di kala kita sakit. Jodoh, rezeki atau pun kematian di tangan Tuhan maksudnya; bahawa Allah lah yang sebenarnya yang menentukan, bukan diri kita. Kita diwajibkan untuk selalu berusaha dan Allah yang menentukan kejayaan usaha kita.
Segala kejayaan yang kita peroleh bukan semata-mata usaha kita, tapi merupakan rahmat Allah, maka nya kita diharuskan untuk selalu bersyukur dengan kejayaan yang telah kita peroleh, kita tidak boleh merasa sombong dengan apa yang telah kita capai hanya kerana kita telah berusaha untuk itu, sebab sering kali kita sudah berusaha maksimum untuk menggapai apa yang kita inginkan namun kita kurang beruntung, itu semata-mata kerana Allah belum menghendaki dan kita harus percaya bahawa Allan tidak akan mensia-siakan usaha kita begitu saja. Allah pasti akan memberikan balasan-Nya, sehingga kita tidak mudah untuk putus asa di saat tidak mendapatkan apa yang kita inginkan.
Begitu juga dengan jodoh, kalau Pandu seneng kepada seseorang dan ingin agar dia boleh menjadi isteri Pandu, tentunya Pandu harus berusaha sekuat tenaga ke arah itu, namun dengan cara yang dibenarkan menurut agama kita, kalau memang dia merupakan jodoh Pandu insya Allah Allah akan melapangkan jalan untuk itu, "al kullu muyassarun lima khuliqo lahu", segala sesuatu akan dimudahkan jalan menuju apa yang dia diciptakan untuknya, kalau pun Pandu sudah berusaha namun belum mendapat kan,
Yakin lah itu memang yang dikehendaki Oleh Allah dan isnya Allah akan diberikan ganti yang lebih baik, kadang kadang kita juga salah dalam berdoa, kita ngotot minta agar si A atau si B menjadi isteri kita, padahal itu belum tentu baik bagi kita nantinya, kerana kita tidak tahu apa yang akan terjadi di masa yang akan datang, minta lah ..
Yaa Allah kalau memang si A atau si B baik bagi saya, keluarga saya dan agama maka dekat kan lah kami, kalau memang tidak berilah saya pengganti yang lebih baik. Jadi kira kira dalam apa jua masalah kita di tuntut untuk berusaha semaksima mungkin, kita tidak boleh mengharap kan hujan emas dari langit.
"Assama laa thumthiru dzahaban" kata pepatah Arab langit tidak akan menurunkan hujan emas ", dan Allah tidak akan memberikan rezeki kepada seorang pemalas, walaupun Allah mampu. Bukankah burung pun untuk mendapatkan makanannya dia harus keluar dari sangkarnya?. Begitulah kira kira dalam memahami mesej hadis ataupun ayat al-Quran dalam masalah rezeki, jodoh dan kematian. semoga bermanfaat.
ALLAH SWT tidak pernah ingkar janji dengan hambanya nya ,, pasal jodoh,maut,rezeki semua allah sudah tentukan dengan adil ,, jadi jangan risau ,, bertawakkal lah dengan allah SWT dan selalu banyak istighfar . jangan macam perempuan dekat atas tu ... perempuan dekat atas tu tak bole guna , dah hancur dah heee wassalam

0 comments:

Post a Comment