9 May 2012

Bar dan night-club di Britain Bertukar Kepada Pusat Komuniti Islam

Islam Britain telah menyambut baik persetujuan rasmi mengenai rancangan mereka untuk menukar bekas pub di barat Norfolk untuk menjadikan pusat komuniti Islam. Mereka berharap kewujudan Islamic centre tersebut akan membantu mengeratkan hubungan antara Islam dengan masyarakat Britain yang lain.

"Kami berterima kasih kepada semua pegawai dan pihak berkuasa yang mengesyorkan kelulusan untuk ini," kata Assam Gabbair, ketua West Norfolk Islamic Association (WNIA), pada BBC, Isnin 30 April.

WNIA telah merancang untuk mengubah tiga tempat iaitu Queen 's Arm, London Road, King' s Lynn, menjadi tempat ibadah atau masjid, pendidikan dan acara keagamaan lain. Tapi, kontroversi terjadi kemudian apabila terdapat lebih dari 700 penentang dengan rancangan perubahan tersebut yang dihantar di laman dewan. Para penetang pembangunan pusat Islam tersebut mendakwa bahawa Islamic centre akan "eksklusif" dan menjadi mangsa untuk kejahatan dan vandalisme, kata BBC.

WNIA sendiri belum mengumumkan waktu Islamic centre itu akan dibuka.

Walaupun mendapat tentangan, namun diyakini usaha untuk membina Islamic centre tersebut akan dapat menghubungkan umat Islam dengan elemen masyarakat yang lain.

"Dalam konteks yang lebih luas dalam masyarakat, Islamic centre ini akan membantu membina jambatan dan setiap pandangan dan persepsi di luar sana kita harus membanteras nya," katanya.

"Mudah-mudahan kita akan fokus pada hal ini."

"Orang ramai perlu belajar tentang perbezaan yang ada antara semua orang yang berbeza yang bekerja dan tinggal di King 's Lynn dan West Norfolk," kata Marie Connell dari West Norfolk Community Action.

"Begitu orang mengetahui dan memahami perbezaan itu saya fikir itu jauh lebih mudah bagi mereka untuk menerima mereka dan bekerja bersama bersama-sama dengan gembira."

0 comments:

Post a Comment