3 October 2012

Terungkapnya senarai-senarai kejahatan semasa Pemerintahan Bush!

Bagaimana nasib mantan Presiden AS George W Bush selepas meninggalkan kerusi kekuasaan? Seperti diterangkan sebelumnya, Senator Patrick Leavy dari Parti Demokrat yang juga mengetuai Jawatankuasa Yuridis di Senat AS menyeru pembentukan "Suruhanjaya Kebenaran" untuk menyiasat adanya penyalahgunaan kuasa yang dilakukan oleh bekas presiden George W. Bush selama masa pemerintahannya.
Dan sejauh ini telah ditemui beberapa bukti kuat yang menyatakan Bush telah melakukan kejahatan perang selama masa pemerintahannya.

Tuduhan Pertama: Bush Bantai Nelayan Jepun

Bush, ayah dari bekas presiden George W. Bush, dituduh terlibat dalam aksi terorisme, mafia, dan penjualan dadah, baik semasa menjawat jawatan sebagai sebagai pimpinan CIA (1976-1977) mahupun ketika menjawat jawatan sebagai Naib Presiden (1980-1988) hingga ketika menjadi Presiden (1989-1992). Selain terbukti terlibat dalam pembunuhan Presiden Kennedy, dia juga dituduh telah melanggar konvensyen Geneva ketika sedang bertugas sebagai pilot pesawat AS selama masa perang. dia dituduh menyerang nelayan yang sedang berada dalam penyelamat pada masa perang dunia II. Orang terakhir yang menyatakan tuduhan ini adalah bekas diktator Panama dan agen CIA, Jeneral Manuel Noriega, yang pada masa ini sedang menjalani hukuman 40 tahun penjara di Amerika Syarikat. "Pembunuh berdarah sejuk" adalah gelaran yang dia berikan pada Bush ketika dia menceritakan kejadian penyembelihan nelayan Jepun yang sedang terapung di kawasan penyelamat. Bush masih tetap menembak mereka semua walaupun mereka sudah mengangkat tangan dan menyerah, hal tersebut terjadi pada 1944. Menurut The Observer, Bush menolak tuduhan tersebut.

Dalam wawancaranya dengan The Observer, Noriega juga menyatakan bahawa Bush bertanggungjawab atas beberapa letupan di Palestin ketika dia menjabat sebagai pimpinan CIA pada 1976. Letupan tersebut menghancurkan kereta milik William Drummond, seorang penduduk AS yang terkemuka yang menghuni Zon Canal. Dia adalah seorang yang cukup tegas dalam menyuarakan kritik dari perundingan AS dan Panama, dan letupan tersebut konon telah diatur oleh CIA sebagai usaha menekan penduduk AS untuk menamatkan perlawanan terhadap perjanjian tersebut.

Noriega Berkata, "Kedutaan AS di Panama tidak mengetahui rancangan tersebut dan merasa panik ... jadi Bush harus menenangkan kedutaan tersebut - dia mencipta masalah untuk menyelesaikan masalah yang lain"

Bush menyangkal dakwaan dari Noriega

Beberapa maklumat diperolehi dari perbincangan yang dilakukan terhadap William Blum dalam CIA: "Sejarah yang dilupakan". Pada pertengahan tahun 70 an, CIA membiayai beberapa kumpulan pengganas kuba seperti Omega 7 dan Alpha 66, yang menggunakan AS sebagai syurga keselamatan untuk melancarkan serangan terhadap Cuba. Pada 1976, sebuah bom ditemui di Akademi Musik New York tepat sebelum perayaan Revolusi Cuba bermula dan letupan terhadap Lincoln Center setelah pasukan tarian balet Cuba baru saja menamatkan pentas mereka.

Jepun menuduh Bush sebagai penjenayah perang.

Tuduhan ini dilancarkan pada awal 1997. Hal ini merupakan respon dari tindakan AS yang membenamkan 16 warga jepun dalam penjara yang berada di AS dengan tuduhan jenayah perang pada Perang Dunia II. Jurucakap kementerian Luar Negeri Jepun menyatakan bahawa 10 orang AS boleh dimasukkan penjara atas tuduhan jenayah perang dan pencabulan hak asasi manusia, dengan rangkaian nama teratas adalah George W Bush atas penyembelihan  ribuan penduduk awam, termasuk ribuan kanak-kanak dalam serbuan ke Iraq dan Panama.

Tuduhan Kedua: Gema Lockerbie - Peledakan Pesawat Penumpang Cuba

Tuduhan paling serius yang pernah ditujukan kepada CIA adalah peristiwa letupan pesawat penumpang Cuba tepat setelah berlepas dari Barbados pada 6 oktober 1976. Serangan tersebut, yang disebut-sebut didalangi oleh pengganas pengasingan Cuba (CORU), mengorbankan 73 orang, termasuk semua ahli pasukan Olimpik Lawan Pedang Cuba. Bush berkhidmat sebagai pimpinan CIA pada waktu itu.

The Guardian melaporkan bahawa kewujudan dari Operasi Trik Kotor merupakan sebuah rencana untuk menyalahkan Cuba atas semua kemalangan dan kejadian yang berlaku selama John Glenn memulakan penerbangan orbit pada 20 februari 1962. hal ini boleh terjadi dengan cara memanufaktur potongan-potongan bukti yang ada yang boleh membuktikan campur tangan Cuba. Bukti-bukti yang ada mencapai lebih dari 1500 halaman dokumen rahsia yang dikeluarkan oleh Assassination Records Review Board (Dewan Peninjau Catatan Pembunuhan), sebuah agensi yang memantau laporan-laporan yang berkaitan dengan pembunuhan Presiden Kennedy pada 1963.

Pada Mac 1962, memorandum tentera AS yang berjudul Possible Actions to Provoke (tindakan tindakan yang boleh dilakukan), cuba memfitnah Cuba dengan menembak jatuh pesawat AS dan menyalahkannya pihak Cuba. Tindakan ini memberikan bukti-bukti yang meyakinkan bahawa pesawat pejuang Cuba telah menembak jatuh pesawat awam AS untuk kemudian boleh menyalahkan pengganas Cuba.

Memo tersebut juga menawarkan pembangunan strategi kepada pengganas Cuba dengan rencana menenggelamkan kapal Cuba dengan laluan Florida. Rencana ini merupakan rencana AS sebagai kaedah untuk mengkuda pemerintahan Fidel Castro yang hebat pada masa itu dan menggantikannya dengan mafia yang menyokong rejim Batista hingga revolusi di tahun 1959 meletup.

Tuduhan ketiga: Pembunuhan Orlando Letelier dan Ronni Moffitt

Mantan duta besar Salvador Allende untuk AS, Orlando Letelier dan pembantunya, Ronni Moffitt dibunuh pada 21 september 1976, juga ketika Bush menjadi pimpinan CIA. Mereka dibunuh dengan letupan jarak jauh yang menghancurkan kereta Letelier ketika melalui Massachusetts Avenue. Allende President Marxist pertama yang dipilih secara demokrasi yang diusir paksa oleh operasi berdarah CIA yang berlatar belakang rampasan kuasa berakhir dengan pembunuhan atas dirinya. Serangan pada Letelier pada akhirnya dihubungkan dengan CORU.

Selama 4 bulan pembentukannya pada 1976, CORU mendakwa telah membunuh 76 orang di Utara dan Selatan Amerika. CORU juga ditegaskan sebagai pendukung utama CIA. Anggota CORU juga mempunyai hubungan dekat dengan DINA, polis rahsia Chile. Banyak ahli CORU juga bekerja dengan pergerakan kontra pengganas CIA di Nicaragua.

Di bawah kepimpinan Bush, CIA mengeluarkan laporan palsu yang tidak hanya membersihkan kediktatoran tentera Chile tetapi juga memberikan arah yang salah kepada penyelidikan FBI. Penafsiran palsu oleh CIA tersebar melalui banyak media massa pada masa itu, termasuk Newsweek.

Dalam laporan sebanyak 21 halaman kepada kongres pada 18 september 2000, CIA secara rasmi mengakui untuk pertama kalinya bahawa serangan pengganas, ketua perisikan Chile Manuel Contreras, merupakan aset dari CIA. Laporan tersebut baru dikeluarkan hampir 24 tahun selepas pembunuhan Letelier dan Moffitt. Dalam laporannya yang baru, CIA juga mengakui bahawa mereka berunding dengan Contreas pada oktober 1976 mengenai pembunuhan tersebut.

Bush, yang ketika itu adalah calon Presiden dari Parti Republik, tidak pernah menjelaskan peranannya dalam mengarang cerita palsu yang mengalihkan perhatian awam dari pengganas yang sebenarnya. Bush juga tidak pernah menjelaskan apa yang dia ketahui tentang operasi perisikan Chile ketika menghampiri hari terbunuhnya Letelier dan Moffitt. Pada 1988 Parry mengatakan bahawa ketika Naib Presiden Bush sedang mengutip pekerjaan CIA nya sebagai bahagian penting daripada pengalamannya ketika berada di pemerintahan, dia mengajukan soalan mengenai apa tindakan yang Bush lakukan ketika peristiwa pembunuhan tersebut berlaku, kepala staff Bush, Craig Fuller, membalas dengan mengatakan, "Bush tidak akan mengulas lebih jauh tentang permasalahan yang diajukan dalam surat tersebut."
Tuduhan Keempat : Terlibat Dalam Terorisme Italia

Pada Februari 2000, menurut The Guardian, Bush memberikan bukti dalam percobaan terorisme, di tengah-tengah klaim bahwa CIA mengetahui apa yang terjadi pada peledakan Italia 30 tahun yang lalu. 4 orang tersangka Neo-Fasisme dituduh memasang bom di Milan yang menewaskan 16 orang. Hal itu menjadi sebuah pemahaman umum bahwa peledakan tersebut dan serangan-serangan setelahnya, seperti pembantaian rel Bologna pada 1980, merupakan bagian dari strategi tekanan untuk mengacaukan stabilitas negara dan untuk mengurangi dukungan kepada Partai Komunis. Salah seorang tersangka dituduh, seperti ayahnya, sebagai informan CIA. Seorang hakim penyelidik, Guido Salvini menyatakan bahwa agen-agen AS bertanggungjawab atas munculnya strategi politik seperti itu, meskipun mereka tidak sepenuhnya turut campur secara langsung, namun melalui organisasi-organisasi yang jika dilacak tidak dapat merujuk ke arah mereka.

Nampaknya, permasalahan utama dalam sidang tersebut adalah bagaimana agen AS sangat mengetahui rencana pengeboman tersebut namun tidak melakukan apa apa, bahkan lebih buruk menurut media massa, menyokongnya. Dengan demikian sidang memutuskan untuk memanggil pimpinan CIA pada 1960 hingga sekarang, termasuk Bush, untuk bersaksi. Berdasarkan buku Puppet Masters: The Political Use of Terrorism in Italy oleh Phillip Willan (Constable, London, 1993), Bush mempunyai hubungan dengan Lucio Gelli, ketua P2 pondok kebatinan yang kurang begitu popular. Gelli berkata dalam sebuah wawancara bahawa dia hanya pernah menemui Bush pada 1981, tidak ketika Bush berkhidmat sebagai pimpinan CIA pada 1976, yang kemudian didakwa bahawa dia menghabiskan seminggu penuh dengan George Bush pada ketika tugasnya sebagai wakil presiden tahun 1981. Willan berfikir, "Apa yang mungkin dilakukan dua orang yang baru saja bertemu selama seminggu penuh?"

Dua tahun selepas Bush meninggalkan CIA, Perdana Menteri Itali, Aldo Moro, dibunuh pada Mei 1978, seakan akan oleh Briged Merah, dan pada September 1978, Paus meninggal dalam keadaan pertikaian. Puppet Masters menggambarkan bagaimana tahap pertama dari keganasan yang berlaku di Itali hingga 1974 sebagai keganasan sayap kanan dan letupan tanpa pandang bulu terhadap rakyat awam.

Willan menyatakan bahawa strategi tersebut merupakan hasil daripada persetujuan rahsia NATO dalam menghukum peringkat tertinggi dari persekutuan Atlantik - suatu perkara yang sangat dekat dengan penglibatan CIA. Hal itulah kenapa Bush dipanggil untuk memberikan kenyataan dan bukti di Itali.

Satu hal yang dikhuatiri oleh keluarga Bush adalah pembebasan Jeneral Noriega dari penjaranya di AS. Jika hal ini terjadi, dia boleh menceritakan semua kudis CIA dalam hubungannya dengan industri kokain di Amerika Latin dalam hal mempersenjatai dan membiayai kontra pengganas di Nicaragua selama 1980. juga terdapat kemungkinan bahawa, pada akhirnya, CIA dan mantan Presiden Bush akan diminta pertanggungjawabannya atas pembunuhan Letelier di Washington dan atas sokongan mereka terhadap rampasan kuasa di Chile yang memberikan tampuk kekuasaan pada Jeneral Pinochet.

Dengan seluruh senarai kekejaman pemerintahan Bush di atas, maka terpilihnya Bush sebagai Presiden AS juga meninggalkan misteri yang cukup besar bagi dunia.

Bahkan beberapa ketika sebelum jawatannya selaku Presiden AS berakhir, Bush membongkar rahsia-rahsia AS.

Dia tetap memertahankan dasar di Timur Tengah, namun dia mengatakan penerusnya, Barack Obama, akan mendapat "warisan" masalah berat yang sedang dihadapi Amerika.

0 comments:

Post a Comment