1 July 2012

WAJIB BACA: Bukti Coca-Cola Mengandungi Alkohol

Menurut kajian dan ujian terbaru yang dilakukan Institute Pengguna Kebangsaan Paris, minuman soda terkenal berasal dari Amerika Coca-Cola mengandungi alkohol.

INC yang berpusat di Paris itu mengatakan, selain Coca-Cola tanda Pepsi Cola juga mengandungi alkohol. Berita yang cukup mengejutkan ini dikeluarkan Press TV pada Sabtu 30 Jun 2012 lalu.

Majalah Perancis "60 Million Consumer" menerbitkan hasil ujian yang mengatakan bahawa tahap alkohol yang terdapat pada Coca-Cola adalah 10 mg per liter atau kira-kira 0,001 peratus alkohol.

Ujian itu juga menunjukkan "adanya unsur tertentu, seperti
hidrokarbon yang dikenali sebagai alergen."

Bahan kontroversi lain yang terkandung dalam Coca-Cola adalah asam fosfat, pemanis atau pewarna E150d (karamel amonia sulfit). Bahan-bahan itu baru saja disenaraikan oleh Negara Negeri di California sebagai berbahaya bagi kesihatan.

Coca-Cola dan Pepsi Cola telah mengumumkan bahawa mereka tidak akan menggunakan bahan-bahan itu dalam produk mereka di Amerika Syarikat.

Survey juga mendedahkan bahawa jumlah gula yang tinggi terdapat dalam minuman tersebut, antara 17 dan 19 potong gula satu liternya.

Berita ini tentu meresahkan pengguna Islam, kerana Islam melarang tegas minuman beralkohol.

0 comments:

Post a Comment