15 April 2012

Penderitaan ngeri yang sangat menyayat hati manusia

Dunia, seperti yang kita ketahui, telah berada dalam ketegangan sejak sekian lama lagi. Sejarah masa lalu adalah peringatan tentang kengerian dan penderitaan yang telah menjadi sebahagian daripada sejarah kita dan sudah tentu, kekejaman yang dilakukan ke atas manusia merupakan peristiwa ngeri yang sukar dilupakan oleh manusia.Berikut adalah beberapa gambar yang paling menyedihkan dan mengejutkan.

 Pengeboman Hiroshima dan Nagasaki
Di atas adalah gambar-gambar penggunaan Bom Atom di dalam peperangan. Pada kemuncak Perang Dunia Kedua, AS menyerang dengan menggunakan Bom Atom di Jepun Hiroshima dan Nagasaki, kesannnya telah mengorbankan 90,000-166,000 orang di Hiroshima dan 60,000-80,000 di Nagasaki.

Pelaksanaan Tentera Viet Cong
Gambar di atas, yang bertajuk "Ketua Nguyen Ngoc Loan menghukum banduan Viet Cong di Saigon", dianggap sebagai salah satu imej yang paling popular dalam sejarah kewartawanan. Jurugambar Amerika, Edward Adams telah dianugerahkan Hadiah Pulitzer untuk gambar yang menunjukkan Ketua Polis Negara yang melaksanakan hukuman ke atas seorang askar Viet Cong di Vietnam Selatan.

Serangan 11 september
Pada September 11, 2001, serangan ke atas Amerika menggunakan dua pesawat penumpang yang didakwa dirampas oleh Al-Qaeda telah merempuh menara berkembar, dan telah meragut nyawa hampir 3000 orang yang tidak berdosa. Dalam gambar beberapa tragedi itu menunjukkan mangsa-mangsa yang melompat dari atas bangunan untuk melarikan diri dari api yang merebak selepas perlanggaran.

 Penjara Abu Gharib
Setahun selepas pencerobohan 2003 Iraq, laporan yang mengejutkan ke atas tahanan penjara Abu Gharib di mana tahanan akan  dirogol, diseksa dan dibunuh di penjara.

Kanak-kanak dan serangan
Gambar diambil oleh jurugambar Afrika Selatan,Kevin Carter, menunjukkan seorang kanak-kanak Sudan yang kelaparan berhenti untuk berehat dengan  badannya yang uzur sambil merangkak ke arah pusat memberi makanan Bangsa-Bangsa Bersatu  dan sebelah kanak-kanak tersebut terdapat seekor burung sering menunggu mangsanya. Carter telah dianugerahkan Hadiah Pulitzer untuk fotonya.

 Bapa Palestin yang melindungi Anaknya

Gambar-gambar di atas adalah bingkai dari tempat kejadian yang diambil oleh dua orang jurukamera  Perancis berhampiran Gaza. Rakaman ini menunjukkan bapa Palestin Jamal al-Durrah, yang cuba untuk melindungi anaknya yang berusia 12 tahun, Muhammad al-Durrah, dari tembakan ketika bersembunyi di sebalik dinding konkrit, sistem isyarat yang memanggil pasukan tentera Israel untuk menghentikan penembakan. Anak Jamal telah ditembak mati dan dia sendiri, tercedera. 

Hector Pieterson (Kebangkitan Soweto )
Hector Pieterson menjadi ikon pemberontakan 1976 di Soweto yang bertempat di Afrika Selatan apabila beliau telah ditembak mati kerana membalas dendam terhadap Polis untuk protes pelajar. Gambar di atas menunjukkan beliau sedang dibawa oleh sesama pelajar.

Pengebumian ke atas Kanak-kanak yang tidak diketahui (Bencana Bhopal)
Gambar di atas menunjukkan salah satu daripada 3,787 kematian yang disebabkan oleh bencana Bhopal 1984 yang mana gas toksik (MIC) telah dilepaskan dari kilang racun perosak Union Carbide India Limited berikutan, pat kesannya kira-kira 40,000 kes penyakit atau hilang upaya yang disebabkan oleh pendedahan kepada gas tersebut.

Pembunuhan dari Young Black Men
Gambar ini menggemparkan, kerana penunjukkan pembunuhan dua lelaki muda hitam yang dituduh merogol seorang wanita Kaukasia dan membunuh teman lelakinya. Lebih dahsyat daripada bangkai, diseksa sehingga hancur. 

Yahudi Terakhir Vinnitsa 
Yahudi Terakhir Vinnitsa" (kiri) menunjukkan seorang Yahudi yang diletak dihadapan kubur secara besar-besaran yang telah dilaksanakan oleh ahli skuad SS kematian tentera, Einsatzgruppe D.

0 comments:

Post a Comment