19 February 2012

Pesawat baru untuk mengebom Afghanistan mampu Terbang Selama 10 Hari di Udara


Pesawat Drone yang mampu mengebom Afghanistan dan Pakistan tidak lama lagi akan mempunyai jenis terkini, yang boleh berada di udara selama empat hari di ketinggian 65.000 kaki tanpa mendarat.

Drone jenis baru ini diberi nama Eye Phantom, yang dibuat oleh Boeing Phantom Works bahagian rahsia. Bahan bakarnya menggunakan hidrogen dan direka bentuk untuk melaksanakan misi pengintipan dan pengawasan dari ketinggian.

Selain itu, Boeing juga sedang mengembangkan jenis pesawat tanpa pemandu yang lebih besar dan mampu berada di udara selama 10 hari, jenis ini akan diberi nama "Ray Phantom". Jenis ini adalah pesawat tanpa pemandu untuk pertempuran dan akan melakukan penerbangan perdananya pada bulan April.

Teknologi pesawat tanpa pemandu saat ini terus dikembangkan oleh Phantom Works disaat pertempuran udara antara pesawat tanpa pemandu semakin lebih dekat.

Darryl Davis, presiden Boeing Phantom Works menyatakan "Phantom Eye adalah yang pertama dari jenis pesawat tanpa pemandu yang boleh membuka pasaran yang baru dalam misi pengumpulan data dan komunikasi".

Phantom Eye disokong dengan mesin 2.3 liter, empat silinder enjin yang mampu menghasilkan masing-masing 150 kuasa kuda. Dimensinya mempunyai lebar sayap 150 kaki, dengan kelajuan terbang 150 kilometer sejam dan mampu membawa muatan seberat 450 pound.

0 comments:

Post a Comment