18 January 2012

Aktivis muda Iran ditembak mati di Houston

Aktivis muda Iran ditembak mati di Houston
HOUSTON - Seorang pelajar perubatan Texas, yang dikenali sebagai aktivis isu-isu Iran, ditemui mati ditembak tidak jauh dari rumahnya di sini, Isnin lalu.

Gelareh Bagherzadeh, 30, dilaporkan ditembak dari bahagian tingkap ketika sedang memandu tengah malam Isnin lalu.

Ketika kejadian, dia dikatakan sedang berbual dengan teman lelakinya menerusi telefon bimbit.

"Apabila pegawai-pegawai tiba, mereka temui satu kenderaan merempuh pintu garaj. Bagherzadeh ditemui tersembam di tempat duduk pemandu," demikian menurut Jabatan Polis Houston dalam satu kenyataan, semalam.

Laporan ABC News menyebut, menurut pihak berkuasa, barang-barang milik mangsa tidak hilang. Telefon bimbit dan dompetnya ditemui di dalam kereta dipandunya.

Kenyataan itu berkata, menurut saksi mereka mendengar beberapa das tembakan.

Bagherzadeh merupakan keturunan Iran dan seorang yang lantang memperjuangkan hak asasi wanita Iran dan mengeam kerajaan Teheran.

Malah menurut stesen ABC News, foto dan video dari laman web akhbar menunjukkan Bagherzadeh ada menyertai protes menuntut perubahan rejim Iran pada 2010.

Ketika itu dia telah meminta agar namanya tidak digunakan dalam video sebab bimbang pendakwaan, demikian menurut Houston Chronicle.

"(Kami) tidak dipercayai yang dia disasarkan disebabkan (faktor) etinik atau disebabkan dia seorang aktivis," kata jurucakap Jabatan Polis Houston Victor Senties kepada ABCNews.com.

Buat masa ini, pois tidak percaya yang kematiannya ada kaitan dengan aktivisme tetapi kejadian ini sesuatu yang misteri.

"Mereka masih dalam proses siasatan," kata Senties.

Bagherzadeh mengikuti pengajian teknologi genetik molekular di Texas Medical Center.

Polis menawarkan AS$5,000 kepada pemberi maklumat mengenai kejadian ini.

0 comments:

Post a Comment